Recipe . Cendawan Goreng Kunyit

Preparation - 15 Minutes
Cooking - 15 Minutes

Presentation ke laut, but rasa dia...fuh!


I'm a fan of IG : adamdidam. Bila rasa nak makan sedap dan cepat, Mama selalu tengok IG dia ni. (Tips untuk sesiapa yang dah takde idea nak keluar makan malas, nak masak pun malas. Haha.) Dia category masak campak-campak. Ada certain chef of celebrity lain, bila nak masak je, bahan je dah berbelas-belas dan susah nak cari.

So, hari ni, rasa nak makan sayur-sayur.
Vegetarian menu merupakan menu pantas, sedap, dan mudah untuk disediakan. Makan pula dengan nasi panas-panas. Fuh!


Bahan-bahan :

1. Bawang putih
2. Bawang Merah
3. Halia (Optional)
4. Cili padi
5. Serbuk kunyit
6. Garam
7. Cendawan Tiram (Oyster Mushroom)
8. Sos ikan
9. Sos tiram

Cara-cara :

1. Tumbuk bahan 1 hingga 5
2. Tumiskan bahan tumbuk tadi sehingga wangi dan masukkan sos tiram sesudu
3. Masukkan cendawan
4. Masukkan sos ikan dan garam secukup rasa
(tips : masuk sos ikan dulu baru perasakan dengan garam, untuk elakkan over masin ye!)
5. Siap!

Bahan- bahan untuk ditumbuk




Cendawan tiram


Siap! Buat telur dadar. Nasi panas, letak kicap, berlumba-lumba Mama dan Monmon makan. Haha.


Comments

Popular Posts